Scholen

Heeft u een hulpvraag over een leerling of bent u op zoek naar een coaching traject op maat voor een leerling, een leerkracht, een groep of het team? Bent u groepsleider, intern begeleider of schoolleider en hebt u een hulpvraag? Kindercoach Drechtsteden kijkt graag met een systemische blik met u mee.

 

Vanuit systemisch perspectief komen er op school elke dag veel systemen samen; elke leerling neemt het eigen (familie)systeem van herkomst mee in de rugzak. Ook het team bestaande uit groepsleiders, stafleden en directie nemen hun eigen familiesystemen mee naar het werk.

 

De school vormt op zichzelf ook een (organisatie)systeem. Het is enorm helpend om langs die systemische lijnen te kijken naar het werken in een onderwijsorganisatie. Vooral om te ervaren en te begrijpen wat je zelf doet als onderdeel van dit team. Wat is de impact van jouw systeem op die van anderen? En vooral: wat gebeurt er in de interactie met je collega’s en leerlingen.

 

Wel eens gehoord van systemisch werken in de klas? Dit is een prachtige methode waar een hele groep wat aan heeft. Met behulp van houten poppetjes, mijn Houten Helden en ander materiaal wordt de dynamiek van de groep helder in beeld gebracht. Als groepsleider zie je direct wat er werkelijk speelt in de groep. Door de leerlingen uit te nodigen om te vertellen wat ze waarnemen, ontstaat er een gesprek en vervolgens meer begrip voor het gedrag van de ander. Kinderen voelen zich gehoord en gezien en dat geeft een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden!

 

Ook een onderwijsopstelling behoort tot de mogelijkheden. Als groepsleider, intern begeleider of directeur breng je dan een vraag in over een groep of het team. De opstelling laat zien wat er in de diepte speelt. Tijdens een onderwijsopstelling werken we met representanten. 

 

Kindercoach Drechtsteden verzorgt ook verwonderlessen, filosofeerlessen, lessen in geluk en groepstrainingen met als doel de sociale vaardigheden en de groepsdynamiek te bevorderen. Onderlinge relaties worden versterkt en de verbinding in de groep of het team wordt verbeterd. 

 

Voor vragen over andere uitdagingen kunt u altijd contact opnemen. We bekijken dan samen of ik u, uw leerling en/of de groep of het team kan helpen.