Gezinsopstellingen

Een opstelling met ouders én kinderen? Ja!

Een Opstelling is een bijzonder fenomeen. Het biedt de mogelijkheid om patronen aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons onderbewuste.  

 

Waarom een Gezinsopstelling?

Als kinderen of jongeren gedragsproblemen vertonen of ziek worden, lichamelijk of geestelijk, dan is dat vaak een reactie op iets in het familie systeem. Dit gebeurt geheel onbewust. Kinderen en jongeren zijn heel ontvankelijk voor systemisch werk. Ze voelen intuïtief aan of iets uit balans is en ook wanneer het weer in orde is.

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Bij voorkeur zijn beide ouders en alle kinderen uit het gezin aanwezig. Van de ouders wordt verwacht dat zij actief mee doen, de kinderen mógen mee doen. Er is genoeg speelgoed in de ruimte waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. Er wordt tijdens de Gezinsopstelling gewerkt met het hele gezin, in besloten setting, onder begeleiding van mij en de inzet van representanten. Ik vind het heel belangrijk dat de sfeer ongedwongen en ontspannen is, juist omdat we met kinderen werken. Ook als kinderen niet actief mee doen aan de opstelling en iets anders doen in de ruimte, ervaren zij toch de uitwerking van de opstelling. 

 

Tijdens een Gezinsopstelling werk ik iets anders dan wanneer ik alleen met volwassenen werk. Omdat kinderen nog heel puur zijn en zich vanuit hun onderbewuste laten bewegen laat ik, in tegenstelling tot een Familieopstelling met alleen volwassenen, tijdens een gezinsopstelling het gezin zelf de representanten kiezen. Ik werk met het beeld van het jongste gezinslid.

 

Van daaruit gaan we aan het werk…

 

De representanten krijgen een plek in de ruimte en ‘vertegenwoordigen’ alle gezinsleden. Ik zal door middel van vragen en helende zinnen, de opstelling begeleiden. Meestal ontstaat er een herkenbaar beeld van de verhoudingen in het familiesysteem. Wanneer het beeld kloppend is, voelen ook de representanten dit vaak onmiddellijk. Dit wordt vaak door alle gezinsleden als verhelderend en helend ervaren. Het wonderlijke van deze manier van werken is dat kinderen achteraf vaak haarfijn kunnen vertellen wat er precies gebeurd is, zelfs als zij niet actief mee deden.

 

Mochten er vragen zijn, neem gerust vrijblijvend contact op. Opgeven kan via het contactformulier. Ik wil u vragen duidelijk aan te geven of u een Gezinsopstelling wenst of een Familieopstelling.