Wan-orde aan tafel

Ruzie, hectiek, strijd, drukte en lawaai aan tafel? Menig ouder herkent dit. Vaak krijg ik de vraag van ouders wat zij hier aan kunnen doen.

Kinderen geven met hun gedrag aan dat ze op de verkeerde plek zitten. De kans is groot dat de systemische volgorde niet klopt. Het is voor kinderen en ouders belangrijk om weer op de juiste plek terecht te komen. Dat doe je door de juiste tafelschikking te hanteren.

Ouders en kinderen hebben een eigen plek binnen het gezin (het systeem). Kinderen ervaren het als prettig en veilig als ze hun juiste plek in de kinderrij innemen, de ouders ervaren de meeste kracht als ze op de ouderplek staan.


Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, spreekt over ‘de ordening van liefde’. Het gaat hierbij niet om het voorschrijven van wetten of het dicteren van hoe iets moet zijn, maar om een natuurlijke ordening waar ieder zich prettig bij voelt; een harmonisch samenspel van de krachten die in een familie werken. Ordening houdt in, je plaats weten en deze innemen, inclusief de verantwoordelijkheden die met deze plaats in het systeem verbonden zijn.
 
Ieder op de eigen plek geeft rust aan tafel. Daarom kan het een goed idee zijn om eens naar de tafelschikking te kijken. Hoe zitten jullie nu aan tafel? Wie zit naast wie? En wie ertegenover? Of hebben jullie geen vaste plek? En hoe ervaar je het als je met je gezin aan tafel zit? Is het eten een gezellig moment waarop jullie echt contact hebben met elkaar? Is er strijd aan tafel? Naar wie gaat de meeste aandacht?

Maar hoe zit de vork in de steel?

Vanuit familieopstellingen is er een volgorde waarin je de meeste balans zult ervaren. Die volgorde is als volgt: vader (rechts van moeder), moeder, dan de kinderen in volgorde van geboorte (met de klok mee). Dat betekent in de praktijk: man rechts, vrouw links, dan de kinderen van oud naar jong, te beginnen aan de kant van de moeder. Vader en moeder zitten naast elkaar aan een lange kant van de tafel zitten, de kinderen er tegenover. Voor een gezin met twee kinderen ziet dat er als volgt uit: Vader heeft moeder aan zijn linkerkant. Tegenover moeder zit het oudste kind, daarnaast het jongste kind. De jongste komt daarmee tegenover vader te zitten.
 
Er zijn gezinnen waar de situatie wat ingewikkelder ligt: bijvoorbeeld in een eenouder gezin, een samengesteld gezin, een gezin waar één van de ouders vaak afwezig is.
Als je gescheiden bent, zorg dat je zelf op de positie van de eerste zit, rechts. Dat voorkomt rolverwarring (kinderen op de partnerpositie).
 
In een samengesteld gezin geldt dat kinderen uit eerdere relaties voor kinderen gaan uit de huidige relatie. Als de nieuwe partners allebei al kinderen hadden, is het het beste als de kinderen van vader rechts van hem zitten (van oud naar jong) en die van moeder links van haar (van oud naar jong). De jongste kinderen komen hierdoor naast elkaar te zitten.

Natuurlijk zal de nieuwe tafelschikking even wennen zijn. Wellicht denk je na enkele dagen: dit werkt niet. Geef het enkele weken de tijd, je zal verrast zijn.

 

 

Eet smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Susanne (donderdag, 31 augustus 2023 16:42)

  Hoi! Wij zijn een gezin van 6 (niet samengesteld). Vader, moeder en 4 kinderen. We hebben een langwerpig tafel waar aan beide zijden 3 mensen kunnen zitten. Op de kop kan niemand zitten vanwege de tafelpoten. Hoe kunnen wij het beste zitten? Ik kan niets vinden voor een groot gezin, alvast veel dank voor jullie reactie!

 • #2

  Leonie (vrijdag, 01 september 2023 15:04)

  Beste Susanne, bedankt voor je vraag. Het heeft de voorkeur om als ouders aan een lange zijde van de tafel te zitten, de kinderen (in volgorde van oud naar jong) tegenover jullie. Je geeft in je reactie aan dat dit bij jullie niet mogelijk is. Ik zou er dan voor kiezen om aan de ene zijde van de tafel vader te plaatsen, links van hem moeder en links van moeder het oudste kind. Tegenover het oudste kind, het tweede kind in rij, aan zijn/haar linkerzijde het derde kind en links van het derde kind het jongste kind. Het jongste kind zit dan tegenover zijn/haar vader. Ik hoop dat het duidelijk is. Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op! Warme groet en eet smakelijk ;)

 • #3

  Susanne (woensdag, 06 september 2023 19:08)

  Super! Dit gaan we zo doen, heel erg bedankt voor de leuke tip ������