Praten met je kind over onrust in Rusland en Oekraïne

RTV Dordrecht vroeg mij óf en hoe je met je kind kunt praten over de huidige situatie tussen Rusland en Oekraïne. Hieronder vind je het gehele interview.

 

Er heerst veel onrust in Oekraïne. Er komt veel geweld bij kijken. Kinderen ontkomen bijna niet aan dit nieuws. Kun je als ouders hier wel over praten aan de eettafel en wat vertel je je kinderen (4-12) en wat niet?

Ook voor kinderen kan de huidige situatie in de wereld veel onrust en spanning geven. Het kan bij kinderen veel vragen op roepen. Als ouder is het belangrijk om er voor je kind te zijn en een luisterend oor te bieden. Wat kun je doen?

 

Zorg voor geborgenheid. Doe leuke dingen met elkaar (denk aan een spelletje, maak een wandeling, ga een stukje fietsen, iets bakken, schrijf brieven naar elkaar, maak iemand blij…etc.). Zorg voor ontspanning en een sfeer waar je kind zich veilig genoeg voelt om zijn verhaal te delen. Vaak praat het ‘lekkerder’ op een ongedwongen manier. Bijvoorbeeld tijdens de afwas, het opruimen of een ander klusje of tijdens een wandelingetje. Maar ook de eetkamer tafel is een prima plek om met elkaar in gesprek te gaan…

 

Kijk samen(!) naar het Jeugdjournaal. Dit is laagdrempelig en ze gebruiken begrijpelijke taal. Bespreek na afloop of alles duidelijk is en of er nog vragen zijn die jij wellicht kan beantwoorden. Vaak spelen onzekerheid en onwetendheid een rol bij angstige gevoelens. Geef daarom uitleg over de situatie en stem dit af op het niveau van je kind. Geef aan dat je jezelf ook wel eens onzeker of angstig voelt of hebt gevoeld en dat dit hele gewone emoties zijn, die ieder mens ervaart. Benoem de gevoelens, erken deze (mogelijk angstige) gevoelens en laat je kind weten dat het niet erg is om bang te zijn. Prentenboeken zijn een prachtig hulpmiddel om emoties te (h)erkennen en te benoemen.

 

Waar ligt de verantwoording over het uitleggen en vertellen over de situatie. Is dat op school, of aan de ouder?

Op veel scholen wordt er samen met de kinderen naar het Jeugdjournaal gekeken. Leerkrachten zullen over het onderwerp met de kinderen praten. Persoonlijk denk ik dat het praten over actualiteiten en onderwerpen die gezinsleden bezighouden juist heel waardevol is om thuis te doen. Zo weet je wat er bij de ander speelt, leer je naar elkaar te luisteren en kan je van elkaar leren.

Als een kind vragen heeft of de oorlog ook naar onze regio kan komen, is het dan eerlijk om te vertellen dat we veilig zijn (terwijl daar geen garantie voor is)?

Als ouder is het belangrijk om altijd eerlijk te zijn naar je kinderen. Wanneer je geen antwoord kan geven op een vraag mag je dat ook aangeven. Ook ouders weten niet alles. Juist díe boodschap, dat ook volwassenen niet alles weten, is voor een kind vaak heel bevrijdend. Indirect geef je dan de boodschap; het is oké om iets (nog) niet te weten. Om een kind gerust te stellen kan je wel aangeven dat er door veel samenwerkende landen hard gewerkt wordt om tot een oplossing te komen en dat zij er alles aan doen om de vrede te bewaren.


Als een kind beelden wil zien, wat laat je ze dan zien, en als het beter is om ze niet te laten zien, hoe vertel je ze dat?

Het internet geeft onze kinderen toegang tot heel veel informatie. Het is belangrijk dat je je altijd bewust bent van de grootsheid van het web maar ook van de gevaren van internet. Nieuws, fake nieuws, schokkende afbeeldingen of filmpjes. Weet wat je kind bekijkt! Wanneer je kind informatie over dit soort onderwerpen wilt op zoeken, bekijk dan samen(!) geschikte sites. Bespreek na afloop wat jullie hebben gezien en of er nog vragen zijn. 

 

Wat zou je zelf willen vertellen vanuit jouw ervaring en blik op de situatie?

Ik vind het sowieso ontzettend belangrijk om als gezin in gesprek te blijven gaan met elkaar. Over luchtige onderwerpen maar ook over zwaardere onderwerpen. Ga niets uit de weg, wees open en nieuwsgierig. Erken en herken elkaars gevoelens. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die vaker filosoferen kritischer nadenken en vragen kunnen stellen. Deze kinderen zijn toleranter ten opzichte van anderen en ze leren te luisteren naar de ideeën van een ander. Het praten met elkaar schept een band. Door met elkaar in gesprek te blijven gaan; te discussiëren maar ook te luisteren naar de meningen van anderen, kan je nieuwe kanten van je kind en misschien zelfs van je partner ontdekken. Dit is voor iedereen waardevol en werkt verbindend...

Reactie schrijven

Commentaren: 0