Tradities

December de maand van tradities

 

Tradities en kerst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Herinneringen aan vroeger van bezoekjes aan een kerstmis, grootouders of de versieringen in de kerstboom staan ons op het netvlies...

 

Tradities hebben een positief effect op het gezin. Ze versterken de band in een gezin, ze zorgen voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Spreek elkaars waardering naar elkaar uit en laat zien wat je graag wilt met en voor elkaar. Tradities zorgen voor herinneringen voor jou en je kinderen. Kortom tradities verbinden...

 

Kerst wordt pas echt leuk als je doet waar je blij van wordt. Soms is het nodig om te breken met oude tradities die meer voelen als verplichting. Kies voor plezier met elkaar!

 

In onderstaand artikel wil ik je een aantal ideeën geven om met jouw gezin nieuwe tradities te maken. Laat je inspireren en vul ze gerust aan met je eigen tradities, misschien kun je iemand anders daar weer mee inspireren...

 

#1 Kies en koop met elkaar een kerstboom. Wordt het een grote, een kleine, brede of juist smalle boom?

#2 Laat de kinderen ieder jaar een eigen kerstbal uitzoeken. 

#3 Versier met elkaar de kerstboom of een kerststalletje. Vooral de zelfgemaakte versieringen zijn het mooist.

#4 Maak er een ‘Piek-moment’ van! Wat is jouw Piek-moment van afgelopen jaar? Spreek elkaars waardering uit of laat iedereen vertellen waar hij dankbaar voor is, voordat de piek geplaatst wordt. 

#5 Slaap een nachtje onder de kerstboom met elkaar. Matrassen er onder en verwonder!

#6 Vertel een mooi kerstverhaal, onder de boom, aan tafel, voor het slapen gaan of bij het ontbijt.

#7 Bak of kook iets voor een ander (die lieve oude buurman, je beste vriendje, de oppas of de aardige mevrouw van de winkel). Geven maakt blij!

#8 Maak met het hele gezin een ‘kerstlichtjes wandeling’ door de buurt. Bekijk alle mooie versieringen en lampjes.

#9 Pyjama-kerstdag, matrassen naar de woonkamer en met elkaar kerstfilms kijken.

#10 Kerstontbijt op bed.

#11 Schrijf allemaal op een kerstbal een wens voor het komende jaar of een compliment voor een ander en hang hem in de boom.

#12 Zing liedjes, maak muziek met elkaar onder de boom of buiten bij de vuurkorf. 

#13 Bak een kersttulband of kransjes.

#14 Zet de vuurkorf aan en maak marshmallows, drink warme chocolademelk om de kerst(vakantie) in te luiden.

#15 Trek lootjes en maak elkaar blij met een zelfgemaakt cadeautje.

#16 Speel spelletjes. Tip: zonder wedstrijd element. 

#17 Sta ook stil bij verdrietige dingen die gebeurd zijn afgelopen jaar. Verdriet mag er ook zijn. Bij iemand die gemist wordt, kun je een kaarsje branden. 

#18 Spreek je dromen en doelen uit voor komend jaar. Maak het visueel op een canvas doek. Gebruik verf, krijt, potloden, stiften en plaatjes uit tijdschriften. 

 

Verbinding en contact daar gaat het om!

Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met elkaar, zorgt dat voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer geduld voor elkaar opbrengen en elkaar beter helpen. Maak plezier samen! Doe leuke dingen, waar het hele gezin plezier in heeft!

 

Maak er mooie dagen van!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0