Loslaten

Op het moment dat je kinderen krijgt, is het tijd om ze los te laten. “Wat!!!” denk je nu. Je wilt je kind beschermen tegen de ‘boze wereld’. Toch leert je kind er juist van als je hem de vrijheid geeft. Door je kind los te laten en hem stimuleert zelf keuzes te maken, leert hij vertrouwen in zichzelf te krijgen. Het maakt je kind weerbaar en veerkrachtig. Je wilt toch niet dat je kind een afhankelijke, onzekere volwassene wordt?

 

Het leven barst van de tegenslagen, daar krijgt iedereen mee te maken. Niet uitgenodigd worden op een feestje, naast het verkeerde kind in de klas zitten, verliezen tijdens sport, vallen uit een klimrek of afgewezen worden tijdens een sollicitatie. Tegenslag geeft ook betekenis en zin aan het leven. Laten wij er dan voor zorgen dat onze kinderen weerbaar en veerkrachtig zijn om met die tegenslagen om te gaan. Opvoeden is eigenlijk stukje bij beetje loslaten en ruimte geven…

 

 

 

Wat kun je doen?

 

Laat je kind weten dat je er voor hem bent. Laat hem die spannende stap toch zetten. Laat hem maar iets spannends proberen, jij bent er waar nodig... 

 

Geef je kind leeftijdsadequate taken. Bord naar de keuken brengen, kleding in de wasmand doen, schooltas inpakken en na schooltijd weer leeg maken, brood smeren, etc. Maak hem betrokken en verantwoordelijk.

 

Bij ingewikkelde taken kun je hem helpen waar nodig. Moeilijke taken kun je eventueel in stukjes opsplitsen. Blijf in gesprek, stel vragen als; “Wat moet er nu gebeuren?” Stimuleer hem om door te gaan.

 

Laat je kind gerust even worstelen. Niet alles gaat vanzelf! Op het moment dat hij gefrustreert raakt, kan hij altijd (op een goede manier) hulp vragen. En dan sta je uiteraard voor hem klaar.

 

Ook wanneer je kind een lastige vraag heeft, laat hem eerst zelf nadenken. Stel hem de vraag; “Heb je er zelf al over nagedacht?” of “Wat verwacht jij?” en “Hoe denk jij hoe dat zit?”

 

Laat je kind weten; fouten maken mag! Het is tenslotte helemaal niet erg als je iets nog (!) niet kan. Laat zelf ook zien dat je wel eens fouten maken en dat je hiervan leert. Wanneer een kind zich bewust is dat hij kan groeien, zal hij de uitdagingen makkelijker aan gaan.

 

Geef hem tijd. Ik begrijp als geen ander dat je in de drukte van ochtend niet zit te wachten op een kind dat staat te tobben met een veter of een rits. En dat het veel sneller is wanneer jij even een telefoontje pleegt naar de mentor van je zoon/dochter om iets te vragen of te regelen. Maar wanneer je je kind de kans en de tijd geeft om dingen op te lossen, zal hij vertrouwen krijgen in zijn eigen oplossingsvermogen.

 

Geef positieve feedback, iets lukt misschien nóg niet, maar hij probeert het wel. Benoem het proces, niet zo zeer het resultaat.

 

Ook vervelende klusjes horen er bij. We kunnen de wind altijd wel uit de zeilen houden van onze kinderen. Maar wat brengt hen dat? Door hen zelf na te laten denken over oplossingen en deze aan te pakken wordt niet alleen de creativiteit gestimuleerd, ook het zelfvertrouwen en de verantwoordelijkheid.

 

Laat je kind zichzelf vermaken. Je hoeft hem niet de hele dag te entertainen. En, even vervelen is trouwens helemaal niet verkeerd. Laat je kind gerust even ‘klagen’ dat hij zich verveelt. Verveling leidt uiteindelijk tot creativiteit.

 

Vertrouw op je kind! Laat hem lekker buiten spelen, ravotten en vies worden. Van ervaring leert hij het meest! Laat hem zien dat teleurstellingen bij het leven horen en dat tegenslag niet altijd aan hem ligt.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0