Gelukkig gezin

gelukkig gezin

Dat klinkt fijn, toch?! Als gezin is het lang niet altijd makkelijk om het gezellig te houden. Hoe zorg je ervoor dat je het fijn hebt met elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen, jij en je partner graag tijd met elkaar doorbrengen?

 

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn in huis. Dat hoeft ook helemaal niet. Ruzie, verdriet, irritaties en boosheid horen er ook bij. Je kind leert in een gezin omgaan met verschillende emoties maar ook leert hij hoe je rekening met elkaar kunt houden en hoe je een ander kunt helpen als die het moeilijk heeft. 

 

Verbinding en contact daar gaat het om!

 

Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met je kind, dan zorgt dat voor jullie allebei voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer geduld voor elkaar opbrengen en elkaar beter helpen. Je kind zal daardoor sneller jouw aanwijzingen (en opvoeding) accepteren. 

 

Hoe?? Hoor ik je denken...

 

Afgelopen week was het De week van de opvoeding. Daarom postte ik iedere dag een activiteit. Een activiteit die de verbinding binnen jullie gezin op een betekenisvolle maar zeker ook op speelse wijze zal versterken...

 

#1 Vier elkaars successen!

Hoe klein of groot ze ook zijn. Een overwonnen angst, een diploma, een deal op je werk, een geslaagde maaltijd (wat iedereen lust, het lijkt soms onmogelijk) of roem het doorzettingsvermogen voor een nog te behalen doel.

 

#2 Maak er een feest van!
Plan een gezins-logeerpartijtje! Reken maar dat het een feest wordt. Alle matrassen op een kamer en lekker lang kletsen. Betekenisvolle vragen die je kan stellen; Wat is je favoriete gezinsmoment? Wat maakt ons gezin speciaal? Waar heb je onlangs hard om gelachen? Waar heb je hulp bij nodig? Wat vond je moeilijk maar is je toch gelukt? Welke eigenschap waardeer je bij je vader/moeder/broer/zus?

 

#3 Maak je kind(eren) wakker!
Maak je kind(eren) ‘s nachts wakker om samen naar een indrukwekkend natuurverschijnsel te kijken. Denk aan een langverwachte sneeuwbui, een fikse onweersbui of een supermaan. Vertel wat het is en hoe het ontstaat. Maak het moment gezellig en uniek. Verwonder! 

 

#4 Kinderen zijn de baas!

Prik een datum voor ‘Kinderen-zijn-de-baas-dag’. Die dag mogen de kinderen (de broers en zussen in overleg met elkaar) activiteiten bedenken waar zij zin in hebben. Zij zijn die dag de baas. Natuurlijk kun je hierin wat grenzen aangeven: het mag bijvoorbeeld maar een x-bedrag kosten en iedereen moet het leuk vinden. Door het overleggen leren de kinderen naar elkaar te luisteren en rekening te houden met elkaar. Echt, het zal je verrassen hoe braaf ze zijn!

 

#5 Kook!

Kies met elkaar een recept, haal de ingrediënten en ga aan de slag! De een snijdt, de ander roert en de derde bakt. Ook de tafel dekken hoort er bij. Iedereen kan iets doen. Zo overleg je en werk je samen aan een heerlijke maaltijd, die je natuurlijk ook met zijn allen op eet.

 

#6 Fik er in!

Samen hout sprokkelen en vuur maken. Spannend! En als het vuur brandt: mooie gesprekken voeren, verhalen vertellen en liedjes zingen... 

Vergeet de marshmallows of broodjes niet!

 

#7 Verwonder!

Verwondering geeft diepgang. Ga naar buiten! Maak een ontdekkingsreis door de seizoenen. Voel de zon en de wind, zie de kleuren van de natuur, hoor de vogels, proef de zilte zee of juiste de regen, ruik de gevallen bladeren... 

Ben je bewust van je omgeving, maar zeker ook van de mensen om je heen. Jouw tijd en jouw echte aanwezigheid is het mooiste wat je jouw gezin kunt geven. Voel de verbinding!


Maak plezier samen! Daar gaat het om. Doe leuke dingen, waar het hele gezin plezier in heeft. Dit kan een leuk uitje zijn, maar nog veel belangrijker is om elke dag met elkaar plezier te maken. Maak van normale taken een feestje. Ruim bijv. een keer dansend de boodschappen op, tafel afruimen doe je ‘verplicht’ ;) zingend (wie kent een liedje dat gegarandeerd de hele dag in je hoofd blijft zitten?) of ruim speelgoed op op kleur (eerst alle rode spullen etc.), maak van de afwas een filosofisch gesprek (stel vragen als; Wat gebeurt er als het ‘s nachts nooit meer donker wordt? Of moet je altijd eerlijk zijn? Of wat is belangrijker eerlijk zijn of niemand kwetsen?. Organiseer een bioscoop-in-huis avond, inclusief popcorn. Bouw een hut van oude lakens in de woonkamer en ga hier in picknicken...

 

Zoek naar manieren om samen te genieten, ook als jullie andere interesses hebben. Als je elke dag samen plezier maakt, kun je meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen op moeilijke momenten.

Veel plezier!

 

Wil je toch nog een beetje geholpen worden? Kindercoach Drechtsteden verzorgt naast individuele coach trajecten ook gezinssessies. Een waardevolle sessie om weer met elkaar in contact te komen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0