Schermgebruik

 

Kinderen van deze tijd weten niet beter; zij groeien op met een tablet, smartphone, televisie en computer binnen handbereik. Digitalisering is een leuke en leerzame ontwikkeling die tegelijkertijd vraagt om een stukje digitale opvoeding van onze kinderen. Om te voorkomen dat kinderen uren achter elkaar naar hun scherm zitten te starten volgen hier wat tips:

 

  1. Maak het aantrekkelijk om offline te zijn!

     

    Zorg dat je kind niet alleen maar achter een beeldscherm zit, maar ook andere activiteiten doet. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat een kind speelt, sport, contact heeft met leeftijdgenootjes en voldoende rust krijgt. Sluit aan bij de belevingswereld van je kind.

     

  2. First things first!

     

    Belangrijke taken moeten gebeuren. Leer je kind hier in prioriteiten stellen.

    Persoonlijke verzorging, zoals aankleden, tanden poetsen, haren kammen, wassen maar ook taakjes in huis (bijvoorbeeld bord opruimen, vaatwasser inruimen, huisdier verzorgen) en educatieve taken (zoals huiswerk en lezen) moeten gebeuren.

    Bedenk eerst zelf goed welke activiteiten jij belangrijk vindt. Wat moet je kind gedaan hebben voordat hij op een beeldscherm mag?  

     

  3. Beeldschermen tijdens het eten

     

    Het eten is in veel gezinnen een sociaal moment. Het is belangrijk dat kinderen leren dat sociaal contact waardevol is. Zorg voor verbinding met elkaar, luister naar elkaar. Maak de afspraak om daarom tijdens eetmomenten, geen beeldschermen te gebruiken.

     

  4. Beeldschermen voor het slapen gaan

     

    Bedenk tot hoe laat je kind op een beeldscherm mag. Onderzoek wijst keer op keer uit dat het blauwe licht van schermen ervoor zorgt dat je minder én onrustiger slaapt. Het advies is om in elk geval één uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer te gebruiken. Doe je dit wel dan rem je de melatonine aanmaak. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen.

     

  5. Wees bewust

     

    Denk er echt even over na. Bedenk goed wat jij belangrijk vind. Wat is acceptabel voor de leeftijd van je kind? In de vakantie is er meer vrije tijd dus mag het misschien wel langer?

     

  6. Geef het goede voorbeeld

     

    Bij het bedenken van hoe lang je kind achter een beeldscherm zit, bedenk dan ook dat jij het rolmodel voor je kind bent. Kinderen kopiëren gedrag. Zit je zelf de hele dag achter je smartphone, computer of tablet? Dan wordt het lastig om je kinderen het de hele dag te verbieden. Zorg dat je afspraken maakt, die je zelf ook kan naleven.

     

  7. Maak duidelijke afspraken

     

    Kinderen hebben regels en grenzen nodig. Kinderen leren al jong dat er verschillende regels bestaan. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken over bedtijd en zakgeld. Daarom is het ook logisch dat er regels gelden voor beeldschermgebruik en beeldschermtijd. Maak afspraken over waar en wanneer het wel en niet mag. Leg uit waarom je deze regels belangrijk vindt en geef je kind de ruimte hier op te reageren. Zo weet je ook of je kind de regel begrijpt. Wanneer je kind al wat ouder is, kun je regels in gezamenlijk overleg opstellen. Voor jongere kinderen: maak de afspraken visueel. Hoe meer duidelijkheid er is voor kinderen, hoe beter ze de afspraken zullen naleven. Leg goed uit waarom jullie deze afspraken bedacht hebben en waarom je dit belangrijk vindt. Spreek je kinderen erop aan als ze de afspraken niet nakomen.

     

 

Vind je het lastig om tot goede afspraken te komen over de beeldschermtijd van je kind? Wellicht heb je iets aan de landelijke richtlijnen:

 

  • 0-2 jaar: eventueel een paar keer per week samen, maximaal 5 minuten per keer.
  • 2-4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
  • 4-6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
  • 6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
  • 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

 

8. Kijk mee!

 

Speel af en toe eens een spelletje mee. Of bekijk de vlogs waar je kind zo enthousiast over is. Zo ervaar je ook zelf waarom je kind het zo leuk vindt en krijg je bovendien goede inzichten over wat er in het hoofd van je kind omgaat.

 

Bron: NJI en CJG

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0