Complimenten geven

Na aanleiding van een gesprek dat ik tijdens een sessie had met een jongen van net 11 schrijf ik dit blog. Ik speelde het spel Schatgravers met hem en hij ‘trok’ een karweikaart met de vraag; “Wat wens je alle kinderen van de wereld?” Hij riep meteen enthousiast; “Een cadeau!" Maar na even te hebben nagedacht stelde hij zijn antwoord bij; "Oh nee, als je in een huis van klei woont dan heb je niets aan een cadeau. Nee, ik weet het: een compliment! Maar dan wel een goeie over iets wat je echt goed kan of hebt gedaan!”

Ik was even stil…

 

 

Wat een wijsheid maar vooral wat een waarheid!

 

 

We gaan er soms maar vanuit dat kinderen wel merken dat we hen waarderen. Dat is meestal ook zo, maar het bovenstaande gesprek bewijst maar weer dat kinderen het ook graag horen. Regelmatig laten weten dat je kind iets goed doet, zorgt ervoor dat het zich gezien voelt. Het bevordert het zelfvertrouwen van je kind en vergroot de kans dat het dat gedrag vaker zal vertonen.

 

Ieder mens krijgt graag waardering uit zijn of haar omgeving. Voor kinderen is de waardering van hun ouders één van de belangrijkste dingen in hun leven. Complimenten geven een kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Door feedback uit de omgeving over zijn/haar gedrag, leert een kind zichzelf beter kennen. Complimenten geven je kind dus zelfinzicht.

 

Complimenten zorgen ook voor een betere sfeer in huis en helpt ouders om het positieve gedrag van hun kind meer te zien. Wanneer ouders bewust gaan kijken op welke punten zij hun kind een compliment kunnen geven, ontdekken ze vaak dat het best veel dingen doet die gewenst gedrag zijn. Hierdoor overheerst ongewenste gedrag minder en hebben ouders minder het gevoel steeds te moeten mopperen. Je kind leert op deze manier wat gewenst gedrag is en zal dit gedrag vaker vertonen, als hij/zij merkt dat dit als fijn wordt beschouwd. Complimenten zorgen dus voor motivatie bij een kind.

 

Een goed(!) compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt.

 

Met deze tips geef je een compliment waarmee het zelfvertrouwen van je kind vergroot wordt;

- Maak het persoonlijk: ‘Wat handig van jou bedacht om dat zo op te lossen’.

 

- Geef een beschrijving (en geen oordeel): ‘Ik zie dat je een tekening hebt gemaakt met een zon en een regenboog. Hoe heb je dat bedacht?’

 

- Benoem het proces (en niet het resultaat): ‘Je hebt hard gewerkt en steeds doorgezet toen je geen zin had om te oefenen’.

 

- Geef een compliment over de eigenschappen van je kind: ‘Wat fijn dat je hem jouw pen gaf, wat was je behulpzaam’.

 

- Laat je kind zichzelf een compliment geven. Dit doe je door hem deze vraag te stellen: ‘Hoe vind je het van jezelf dat je ….’.

 

Zie jij de kwaliteiten van jouw kind?

Oefeningetje: Verzin eens bij jouw zoon/dochter een paar sterke eigenschappen en/of dingen die je zo in hem/haar bewondert.

 Vraag je vervolgens af: wanneer heb ik dit voor het laatst tegen hem/haar gezegd? Je zult tot de verrassende conclusie komen dat je misschien wel veel meer positieve gedachten hebt dan je hem/haar vertelt…

 

 Aan het werk dus! Neem dat maar aan van die kanjer van 11!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0