NLP??

Als Kindercoach vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen. Hoe kan ik nog beter worden in mijn vak? Ik vind dit belangrijk maar het geeft me ook voldoening. Ontwikkeling, zelfontplooiing, het verbreden van mijn kennis geeft mij energie en zelfvertrouwen. Ik word simpelweg blij van leren.

 

Deze week ben ik begonnen met een nieuwe studie; NLP. voor kinderen.

 

Wat is NLP? De term Neuro Linguïstisch Programmeren, tegenwoordig beter bekend als NLP, staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren.

 

NLP leert je bijvoorbeeld hoe je effectiever kunt communiceren met jezelf en met anderen, hoe je je op elk gewenst moment goed kunt voelen, hoe je invloed kunt uitoefenen op je gedachten en je gedrag. Maar het leert je ook om anders naar situaties te kijken, waardoor je anders met situaties om kunt gaan.

 

Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

 

NLP richt zich op wat je wel wilt in plaats van op wat je niet wilt. Het richt zich niet op problemen, maar op oplossingen en mogelijkheden. Het leert je bijvoorbeeld dat het oké is om fouten te maken en dat je daar juist van kan leren hoe je het de volgende keer anders kan doen om wel het gewenste resultaat te krijgen.

 

Dat past bij de visie van mij als kindercoach: Mislukking bestaat niet; er is alleen feedback.

 

Wat fijn om dit in de toekomst te mogen leren aan alle mooie kinderen die ik op mijn pad tegen kom…

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0