Pesten

 

Deze week is het De week tegen pesten. Helaas hebben hier veel kinderen (en volwassenen) mee te maken.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat de oorzaak van pesten voort komt uit frustratie in een groep; het “loopt” niet lekker in de groep. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er positieve groepscultuur is. Alle betrokkenen hebben hier een rol in. Communicatie is het sleutelwoord!

Als leerkracht weet ik dat pesten vaak stiekem gebeurt. Het is als leerkracht soms moeilijk te signaleren. Als ouder zie je dit vaak sneller. Het is daarom belangrijk om als ouder iets met deze informatie te doen. Communicatie is ontzettend belangrijk. Praat met je kind als het gepest wordt maar ook als je kind degene is die pest. Ook een pester heeft hulp nodig. Waarom pest een kind? Vaak ligt hier als oorzaak een stuk onzekerheid en angst.

Een coach kan helpen om inzicht te krijgen in de groepscultuur en het bijhorende proces. Dit doet hij of zij door te kijken naar het gedrag in bijvoorbeeld een klas en te luisteren naar alle betrokkenen. Een coach “vertaalt” als ware dit gedrag, zonder te oordelen.

Pesten is een probleem van een groep. Belangrijk is dat er niet gezocht wordt naar een schuldige maar naar een oplossing!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0