Filosoferen met kinderen

Filosoferen

Heerlijk vind ik het, filosoferen met kinderen. Tijdens het coachen maar ook in de klas en met mijn eigen kinderen thuis. We praten, luisteren, discussiëren en verwonderen wat af over de meest uiteenlopende onderwerpen...

 

"Door te filosoferen met kinderen, kun je de pure verwondering bij kinderen zien," wordt vaak gezegd. Die pure verwondering die inderdaad nog zo puur is, verwondering die bij oudere mensen vaak ver te zoeken is omdat wij/zij zichzelf hebben afgeleerd om zichzelf vragen te stellen.

 

Verwondering is prachtig en waardevol. Volgens Plato "begint elke wijsbegeerte met verwondering." Door verwondering blijf je het wonder van het leven zien, je realiseert je dat de wereld, niet zo een-twee-drie te vatten is. Er zijn mysteriën waar de beste wetenschappers geen raad mee weten.

 

Filosofische vragen zijn vragen waar geen eenduidig antwoord op te geven valt. Uiteindelijk komt het antwoord neer op een mening, maar je kunt die mening wel proberen goed te onderbouwen. 

 

Door met kinderen te filosoferen worden zij aangemoedigd om zelf na te denken over wat ze van iets vinden. Ze mogen het helemaal zelf bedenken. Het enige wat ze wel kunnen verwachten van hun gesprekspartner zijn reacties als; "Weet je dit zeker?" en "Wat als dit nu niet zo is?"

 

Het uitgangspunt is: er is geen goed en geen fout. Dit is bevrijdend voor kinderen en kinderen vinden het erg leuk om zelf een mening te verzinnen, die te verkondigen en er achter te blijven staan. Ze leren te discussiëren maar ook te luisteren naar de meningen van anderen.

 

Ik merk dat kinderen die vaker filosoferen kritischer nadenken en vragen stellen. Kinderen stellen zich toleranter op ten opzichte van elkaar, ze leren te luisteren naar de ideeën van anderen.

Filosoferen met kinderen, is dat niet te theoretisch?

 

Inmiddels al weer enige tijd geleden stond er een leuk artikel in het NRC over dit onderwerp. Een wetenschappelijk onderzoek, met de titel 'Wie ergens goed over nadenkt, gedraagt zich anders dan wie dit niet doet.'

 

Blijkbaar heeft vooraf nadenken dus wel degelijk zin, want door te denken en zelf te oordelen, maak je (on)bewuste keuzes voor later. Nadenken bepaalt natuurlijk wie je bent, waar je voor staat en waar je in gelooft. Wat jij belangrijk vindt, zal een rol spelen in de keuzes die je maakt. Het klinkt nogal vanzelfsprekend, maar omdat we allemaal zo houden van (wetenschappelijk bewezen) feiten... Bij dezen!

 

Enthousiast geworden? Maar geen idee hoe je zo'n filosofisch gesprek moet beginnen? Hieronder vind je wat ideetjes...

 

Wat is sterker; de wind of de zon?

Wat is een regel?

Moet je altijd eerlijk zijn?

Ben jij de eigenaar van je schaduw?

Moet je iets nuttigs doen met je leven?

Wat is werk?

Wat is vriendschap?

Wat is een baas?

Bestaan er slechte mensen?

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

Wanneer is iets waar?

Wat is gevoel?

Wat is belangrijker de binnenkant of de buitenkant?

Hoe bepalen we of een schilderij of muziek 'mooi' is?

Waarom is fantasie niet echt?

Wat is liefde?

 

Geniet van de puurheid en...

 

'Verbaas u niet, verwonder u slechts'!


Reactie schrijven

Commentaren: 0