Executieve functies

Executieve functies

"Je kunt wel intelligent zijn, maar als je snel afgeleid wordt door elke prikkel in de klas, of je hebt moeite met plannen of overzicht houden dan kan leren moeilijker worden..."

 

Executieve functies, duur woord... Wat is dat nou eigenlijk? Executieve functies bepalen mede je succes op school. Het kan daarom fijn zijn om hier extra ondersteuning in te krijgen.

 

Wat zijn executieve functies precies?

Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Als we het hebben over executieve functies dan onderscheiden we een aantal zaken;

 

Taakinitiatie (het beginnen aan een taak)

Kinderen met een zwakke taakinitiatie, zijn kinderen die niet makkelijk aan het werk te krijgen zijn. Ze zijn wel met van alles bezig maar niet met hun werk.

 

Planning (prioriteiten stellen in het werk)

Deze kinderen vinden het moeilijk prioriteiten te stellen in het werk dat gedaan moet worden.

 

Aandacht richten en volhouden

Je aandacht op iets richten betekent dat je je kunt richten op de meest relevante zaken, in het geval van school zijn dit bijvoorbeeld de taken in de klas. Aandacht volhouden is, zeker bij saaie taken erg moeilijk. Deze kinderen zullen daarom ook snel afgeleid zijn of raffelen hun werk af.

Emotie regulatie

Sommige kinderen hebben moeite om hun emoties te beheersen. Woede is een emotie die je snel ziet.

 

Werkgeheugen

Het werkgeheugen draagt bij aan de organisatie van je kennis. Wanneer is welke informatie relevant?

 

Inhibitie (het vermogen om gedrag te remmen)

Deze rem zorgt er voor dat je gedrag kunt inhouden, kunt stoppen en je kunt verzetten tegen afleidende prikkels. Je inhibitie heb je dus nodig om te kunnen leren, maar ook in de omgang met anderen heb je deze rem nodig.

 

Zelfinzicht

Het vermogen om naar je eigen gedrag te kijken en hier op te reflecteren.

 

Cognitieve flexibiliteit

Dit vermogen stelt je in staat om van aanpak te veranderen als je merkt dat je aanpak niet succesvol is.

 

Heeft jouw zoon/dochter moeite met (een van de) bovenstaande punten? Ik help graag om samen met hem/haar te kijken naar de mogelijkheden zodat het leren weer leuk wordt. Want door gefocust te kunnen werken, behaal je meer en betere resultaten. Dit stimuleert het welbevinden. Want als je verbetering ervaart, groei je ook als mens!  

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0