In gesprek met je kind

Goed gesprek

Na aanleiding van een gesprek met een moeder van een zoon van acht, deze blog...

 

Vorige week had ik een gesprek met een moeder. Ze maakt zich zorgen om haar zoon. Deze betrokken moeder wil graag weten wat haar zoon doet, voelt en beweegt. Zoonlief daarentegen vertelt bij voorkeur niets over zijn bezigheden op school, over zijn vriendjes, laat staan over zijn gevoelens...

 

Als je echt van je kind wil horen wat hem bezighoudt, kunnen de volgende tips misschien helpen...

 

In een goed gesprek zijn warmte, respect en belangstelling erg belangrijk. Ieder mens vindt het fijn om gehoord te worden. Het stellen van open vragen zorgt er voor dat kinderen meer vertellen.

 

Kinderen houden van doelgerichtheid. Soms is het daarom handig om aan te geven waarom je dit gesprek wilt voeren. Geef (bijvoorbeeld) je bezorgdheid of onzekerheid aan.

 

Neem de tijd. Zorg er voor dat je het gesprek kan afronden. Er is niets zo vervelend als een niet afgerond gesprek of iemand die tegenover je zit en telkens naar de klok kijkt.

 

Ga op dezelfde (oog)hoogte zitten als je kind. Kijk naar je kind terwijl je praat.

Je kunt ook juist voor het tegenovergestelde kiezen. Dit is afhankelijk van het onderwerp, de situatie en je kind natuurlijk. Door te praten tijdens een wandeling, de afwas of terwijl je samen een activiteit onderneemt kan het onderwerp wat minder beladen worden. Voel dit aan...

 

Misschien een open deur maar: Luister naar wat een kind zegt! Hoor het! Vraag om verduidelijking, vul niet zelf in. Soms heeft gedrag een heel andere oorzaak dan je in eerste instantie denkt.

 

Vat het verhaal samen. Hierdoor laat je je kind merken dat je luistert en begrijpt wat hij zegt. Zeg ook; "Begrijp ik het goed dat je zegt..."

 

Vertel hem ook dat hij mag vertellen wat hij vindt en wilt. Vertel dat jij anders niet weet wat hij bedoelt als hij dit niet zegt.

 

Als je merkt dat je kind afhaakt, geef dan aan dat je er later op terug zal komen. Doe dit uiteraard ook.

 

Als het een moeilijk gesprek was, geef je kind dan de kans om weer tot zichzelf te komen.

 

Heb je vragen, tips of aanvullingen? Ik hoor het graag...

Ik wens jullie een mooi gesprek!


Reactie schrijven

Commentaren: 0